کود شیمیایی

معایب کودهای شیمیایی در کشاورزی

معایب مصرف کود شیمیایی در کشاورزی

معایب  کودهای شیمیایی در اکوسیستم طبیعی و زراعی امروزه برای همگان مشهود و اثرات سوء آن بر سلامت انسانها قابل لمس است. در دوره کشاورزی نوین، سطح زمین‌های زراعی بر اثر عوامل مختلفی از قبیل خشکسالی، افزایش شوری خاک و توسعه شهرها کاهش یافته است، و به دلیل افزایش جمعیت، به حداکثر رساندن عملکرد محصول به اولویت اول تبدیل شده است.

خاک یک توده ی بیجان نیست بلکه درآن علاوه بر موادآلی و معدنی، هوا و آب، موجودات زنده نظیرباکتریها، قارچها، کرمهای خاکی و غیره نیز وجود دارند. مصرف بیش از حد کودهای شیمیایی که دارای عناصر سنگین روی، سرب و کادمیوم هستند خسارت‌های زیادی را به محیط زیست وارد می‌کنند .مصرف این نوع کود ها باعث تجمع آلاینده ها در خاک، آب و هوا می‌شود، در پی افزایش این عناصر، آلودگی گیاهان و زنجیره غذایی انسان و دام به این عناصر را خواهیم داشت. کودهای شیمیایی از جمله کودهای فسفاته دارای فلزات سنگینی است، که می‌تواند باعث آلودگی خاک و آب شود.

متاسفانه امروزه استفاده از کودهای شیمیایی تنها راه برای دستیابی به این هدف در نظر گرفته شده است. با این حال، استفاده از این نوع کودها لزوماً مؤثرترین روش برای افزایش عملکرد محصول و تغذیه مردم جهان نیست. هیچ تضمینی وجود ندارد که صنعت کشاورزی بتواند با مصرف مداوم سموم و کودهای شیمیایی در بلند مدت ثبات خود را حفظ کند. هر ساله جمعیت افراد مبتلا به بیماریهای خاص در جهان به دلیل مصرف محصولات کشاورزی آلوده به مواد شیمیایی در حال افزایش است و سالانه میلیونها دلار در جهان صرف درمان بیماری‌های خاص می‌شود.

مصرف بی‌رویه کودها و سموم شیمیایی غلظت محلول خاک را تا حد زیادی افزایش می‌دهد که این افزایش باعث برهم خوردن تعادل عناصر غذایی در محیط ریشه می‌گردد، این عدم تعادل جذب عناصر غذایی و املاح موجود در خاک را نیز تحت تاثیر قرار می‌دهد. املاح مضر در کودها و سموم شیمیایی باعث تخریب ساختار شیمیایی و فیزیکی خاک شده و در بلند مدت رشد گیاه و عملکرد محصول را کاهش می‌دهد. یکی دیگر از معایب کودهای شیمیایی  آلوده شدن آب‌های زیر زمینی است که امروزه سلامت انسانها را به خطر انداخته است.

 

کود شیمیایی

برخی از معایب کودهای شیمیایی

در سال‌های اخیر، مصرف کودهای شیمیایی در سراسر جهان افزایش یافته و مشکلات زیست محیطی جدی ایجاد کرده است. موجودات فعال و مفید خاک تحت تاثیر سموم و کودهای شیمیایی قرار می‌گیرد و در صورت استفاده بی‌رویه از کودهای شیمیایی جمعیت موجودات زنده خاک کاهش یافته و خاک را نابارور می‌کند. کود کمپوست می‌تواند مواد شیمیایی باقی مانده در خاک را تجزیه کند و اثرات سوء آنها را از بین ببرد.

 

برخی از معایب کود‌های شیمیایی در کشاورزی

  • افزایش آلودگی آب سطحی و زیرزمینی
  • تخریب ساختمان خاک
  • افزایش املاح خاک
  • بالا رفتن EC  خاک
  • عدم تعادل در عناصر غذایی ماکرو و میکرو
  • افزایش هزینه‌های تولید و کاهش بهره‌وری
  • کاهش کیفیت محصولات کشاورزی
  • مقاوم شدن آفات به سموم شیمیایی و طغیان آنها
  • عدم تشخیص کیفیت کودها و سموم شیمیایی
  • آلودگی مواد مغذی به مواد شیمیایی
  • تأثیرات مستقیم بر سلامتی انسان (سرطان ها ، کمبود مواد مغذی و غیره)
  • مصرف بیش از حد کود ازته منجر به نرم شدن بافت گیاهی و در نتیجه کاهش مقاومت گیاهان به بیماریها و آفات
  • بسیاری از کودهای شیمیایی حاوی اسید سولفوریک و هیدروکلریک هستند که در صورت استفاده بیش از حد آسیب جدی به جمعیت میکروارگانیسم ها وارد می‌کنند.
  • نیاز به دقت بالا در زمان مصرف: استفاده بیش از اندازه توصیه شده، به گیاه آسیب می‌رساند و عملکرد محصول را کاهش دهد و حتی ممکن است گیاه را از بین ببرد.
  • استفاده بیش از حد از کودهای شیمیایی می تواند به انتشار گازهای گلخانه ای مانند دی اکسید کربن و اکسید نیتروژن در جو کمک کند و باعث افزایش دمای کره زمین شود.
  • کودهای شیمیایی سمیت و آلودگی در گیاه ایجاد می کنند.
  • کودهای غنی از نیتروژن هنگام باران یا آبیاری از زمینهای کشاورزی شسته شده و به درون آبهای روان وارد می‌شوند و به دلیل وجود نیتروژن باعث رشد جلبک های سمی در رودخانه ها ، دریاچه ها و اقیانوس ها می‌شوند.
  • کودهای شیمیایی به راحتی دچار آبشویی شده و از دسترس گیاه خارج می‌شوند این در حالی است که کود کمپوست به مرور در خاک آزاد شده و در دسترس گیاه قرار می‌گیرند به همین دلیل تا چند سال اثر کمپوست برخاک و گیاه باقی خواهد ماند.

 

کشاورزی مبتنی بر نهاده‌های شیمیایی

به تدریج با توسعه کشاورزی پیشرفت‌های کشاورزی غیر قابل اجتناب بود و به دلیل رشد جمعیت می‌بایست از نظر اجتماعی و اقتصادی سود ده باشند در کشاورزی صنعتی کمیت گرایی مهمترین مسئله بود و کیفیت محصولات نادیده گرفته شد و اثرات مخرب کشاورزی صنعتی بر محیط زیست کم اهمیت جلوه گشت. در کشاورزی صنعتی سعی شد عملکرد محصولات کشاورزی با افزایش مصرف کودها و سموم شیمیایی افزایش یابد.

که در پی افزایش مصرف کودها و سموم شیمیایی جمعیت موجودات زنده و گونه های گیاهی در اکوسیستم های طبیعی و زراعی کاهش یافت. در این سیستم کشاورزی تنوع گونه ای از بین رفت وسیستم تک کشتی رواج یافت تنها اهداف این نوع کشاورزی بر مبنای افزایش عملکرد و افزایش سود است.

این نوع کشاورزی تا حد زیادی به استفاده از نهاده های شیمیایی، افزایش تولید با ماشین آلات کشاورزی و کاهش نیروی کارگری وابسته است که در ادامه این مسیر نگرانی در خصوص اثرات مخرب مواد شیمیایی به محیط زیست و زمین های زراعی و همچنین تخریب فیزیکی خاک با ورود ماشین آلات و در نهایت کاهش بهره وری خاک خارج شدن از حالت طبیعی قابل لمس بود. کشاورز بایستی در قبال محیط زیست و زمین کشاورزی که در حقیقت متعلق به آیندگان نیز هست مسئول باشد و اولویت خود را بر افزایش عملکرد قرار ندهد.

با وجود اینکه کشاورزی مبتنی بر نهاده های شیمیایی در کوتاه مدت نتیجه مثبتی در افزایش بهره وری داشته اما اثرات مخربی نیز بر زمین های کشاورزی و حتی اکوسیستم طبیعی گذاشته است و در نهایت هزینه های تغییر در اکوسیستم زراعی و زیان‌های ناشی از این تغییر توسط خود کشاورز پرداخت خواهد شد و زیان‌های ثانویه ناشی از آن از جمله به خطر افتادن سلامت افراد توسط جامعه پرداخت می‌گردد.

 

جهت ارتباط با واحد فروش و اطلاع از قیمت کود کمپوست شرکت بهسازان و نحوه فروش با شماره‌های زیر در ارتباط باشید

تلفن:  ۰۹۱۷۹۱۶۶۰۱۸

مشاوره: ۰۹۱۷۳۵۲۳۸۷۱

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.