کود شوک

علائم بیماری بلاست برنج و ارائه راهکار های موثر برای مبارزه با آن

معرفی- بلاست برنج

بلاست برنج؛ یکی از مهم ترین معضلات کشت برنج است. کود ۱۰ ایکس شوک با داشتن ترکیب مناسبی از مواد مغذی، می تواند به بهبود رشد گیاه برنج کمک کند. با این حال؛ استفاده بیش از حد این کود، می تواند شرایط را برای توسعه بیماری بلاست برنج فراهم کند. زیرا؛ در ترکیبات این کود عنصر نیتروژن قرار دارد که به رشد سریع گیاه کمک می کند. اما با افزایش بیش از حد نیتروژن خاک، شرایط را برای توسعه قارچ های بلاست برنج فراهم می کند. بنابراین؛ توصیه می شود به صورت هوشمندانه از کود ۱۰ ایکس شوک استفاده کنید. و با رعایت نکات زیر خطر ابتلا به بلاست برنج را در زمین کشاورزی خود کاهش دهید.

فهرست تصاویر

بیماری قارچی ۱توضیح بیماری

بیماری قارچی ۲ چرخه بیماری

بیماری قارچی ۳ راهکار های لازم

بلاست برنج چیست؟

بلاست برنج، نوعی بیماری است که توسط قارچی به نام Magnaporthe oryazae ایجاد می شود. قارچ ها در شرایط گرم و مرطوب گسترش می یابد و می تواند عملکرد این محصول را شدیدا کاهش دهد. این بیماری برای اولین بار در اواخر قرن نوزردهم میلادی در ژاپن شناسایی شد. و از آن زمان به عنوان یکی از جدی ترین خطرات کشت برنج، شناخته شده است. زیرا؛ با کاهش عملکرد محصول، امنیت غذایی و معیشت کشاورزان نیز مورد تهدید قرار می گیرد. بنابراین؛ ما در تیم بهسازان کشت توصیه می کنیم در فرآیند کشت محصول برنج، بسیار دقت کنید. به ویژه اگر از کود های نیتروژن دار مثل کود ۱۰ ایکس شوک استفاده می کنید.

توضیح- بلاست برنج

معرفی- بلاست برنج- بهسازان کشت

بیماری قارچی ۱توضیح بیماری

علائم بیماری بلاست برنج

از نظر متخصصان organic-agri، بیماری بلاست برنج علائم و نشانه های گسترده ای را بر این گیاه ایجاد می کند. یکی از بارز ترین این نشانه ها، وجود لکه های خاکستری تا قهوه ای است. این لکه ها بیضی شکل یا دوکی شکل اند و معمولا روی برگ های برنج ظاهر می شوند. رنگ لکه ها در مرکز خاکستری رنگ و در حاشیه ها، قهوه ای رنگ است. با پیشرفت بیماری، لکه ها ممکن است به هم بپیوندند و منجر به خشک شدن و مرگ برگ ها شوند. علاوه بر برگ ها، بلاست برنج می تواند به طوقه ها، ساقه ها و خوشه های برنج نیز آسیب برساند.

در طوقه ها و ساقه ها، لکه های تیره و آب سوخته ظاهر می شود. که می تواند منجر به شکستگی و افتادگی گیاه شود. خوشه های برنج نیز از این بیماری مصون نیستند. بلاست برنج در خوشه ها باعث نابالغی دانه ها، لکه های تیره روی خوشه ها می شود. و در نهایت عملکرد محصول را شدیدا کاهش می دهد. در برخی موارد نیز این بیماری به گردن خوشه ها (پدانکل) حمله می کند. که این امر می تواند به مرگ خوشه ها و ریزش دانه ها منجر شود. تمامی این علائم در کنار هم می توانند تاثیرات مخربی بر عملکرد و کیفیت محصول برنج داشته باشند.

چرخه بیماری بلاست برنج

اغلب شالی کاران از متخصصان ما در شرکت بهسازان کشت، روند چرخه بیماری بلاست برنج را می پرسند. چرخه این بیماری با شروع فصل زراعی و فراهم آمدن شرایط مساعد آغاز می شود. قارچ ها در دمای ۲۰ تا ۳۰ درجه سانتی‌گراد و رطوبت بالا جوانه‌ زنی می کنند. و حمله را به قسمت ‌های هوایی گیاه برنج آغاز می ‌کنند. قارچ ها عمدتاً توسط باد، باران و قطرات آب بر روی برگ ‌ها منتشر می ‌شوند. و پس از نفوذ به گیاه، لکه‌ های بیضی قهوه‌ ای یا خاکستری بر روی برگ ‌ها ایجاد می‌ کنند.

لکه ‌های ایجاد شده روی برگ ها به مرور زمان بزرگ‌تر شده و قارچ های ثانویه را تولید می‌ کنند. قارچ های ثانویه می ‌توانند به سایر قسمت ‌های گیاه و گیاهان مجاور منتقل شوند. در مرحله‌ی گل‌ دهی و تشکیل دانه ‌ها، قارچ به خوشه‌ های برنج حمله کرده. و باعث کاهش عملکرد دانه ‌ها شوند. با پایان فصل زراعی و برداشت برنج، قارچ دوباره به ‌صورت ریسه و اسپور در بقایای گیاهی زمستان ‌گذرانی می‌ کند و چرخه بیماری از نو آغاز می ‌شود.

چرخه بیماری

چرخه بیماری- بلاست برنج- بهسازان کشت

بیماری قارچی ۲ چرخه بیماری

چه عواملی موجب بروز بلاست برنج می شود؟

از نظر متخصصان organic-agri عوامل متعددی باعث بروز و گسترش بیماری بلاست برنج می شوند. شرایط محیطی نقش حیاتی در توسعه این بیماری دارند. به ویژه؛ دمای بین ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی بالا (نزدیک به ۱۰۰ درصد). بارندگی مداوم، شبنم و مه نیز شرایط را برای گسترش اسپور های قارچ تسهیل می کنند. به طوری که خیس بودن برگ ها برای ۷ ساعت، زمینه را برای جوانه زنی اسپور های قارچ فراهم می کند. خصوصا در فصل های گرم و مرطوب و در مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری.

با توجه به اینکه در مناطق مرتفع، اختلاف دمای روز و شب زیاد است. دائما شبنم روی برگ ‌ها تشکیل می شود و این ناحیه نسبت به بلاست برگ مستعد تر است. در مقابل؛ در مناطق کم ‌ارتفاع بلاست برگ ‌ها کمتر رخ می‌ دهد. اما آلودگی بذر ها در خزانه ‌ها و آلودگی خوشه ‌ها بیشتر مشاهده می ‌شود. علاوه بر این موارد؛ وجود خاک های ضعیف و کمبود مواد مغذی نیز می توانند مقاومت گیاه را کاهش دهند. همچنین؛ استفاده نادرست از کود های نیتروژنه موجب رشد بیش از حد بخش های هوایی گیاه می شود.

از سوی دیگر، مدیریت نا مناسب در فرآیند کشت برنج گسترش این بیماری را تشدید می کند. از جمله آن می توان به کاشت تراکم بالای برنج و عدم رعایت تناوب زراعی اشاره کرد. آبیاری بیش از حد یا نا مناسب خصوصا در مراحل اولیه رشد گیاه به توسعه این بیماری کمک می کند. علاوه بر این؛ انتقال اسپور های قارچ از طریق عوامل طبیعی مثل باد، آب و حیوانات نیز قابل انجام است. حتی ابزار های کشاورزی نیز در صورت آلوده بودن می توانند در انتشار قارچ های بلاست برنج نقش داشته باشند. به طور کلی؛ ترکیب عوامل محیطی و مدیریت نا مناسب زراعی می تواند درگستری بیماری بلاست موثر باشند.

راهکار های لازم برای مبارزه با بلاست برنج

از روش های متفاوتی می توان برای مبارزه و کنترل این بیماری استفاده کرد. از نظر متخصصان بهسازان کشت یکی از موثر ترین این روش ها؛ استفاده از ارقام مقاوم به بیماری است. اصلاح نژاد و توسعه ارقام جدید مقاوم به بلاست برنج، می تواند به کاهش شیوع و شدت بیماری کمک کند. روش دیگر که در کاهش شیوع بیماری نقش دارد، مدیریت زراعی مناسب است. که شامل تغییر زمان کاشت، تنظیم تراکم بوته ها و مدیریت صحیح آبیاری و کوددهی می باشد. رعایت تناوب زراعی و استفاده از شیوه های کشاورزی پایدار نیز از جمله روش های موثر مدیریت زراعی اند.

سومین روش، برای مبارزه با بیماری بلاست برنج، کنترل شیمیایی است. استفاده از قارچ کش های مناسب به صورت پیشگیرانه و درمانی می تواند به کنترل بلاست برنج کمک کند. انتخاب صحیح این مواد شیمیایی و زمان بندی مناسب هنگام استفاده آن ها، برای افزایش کارایی ضروری است. آخرین روش برای کنترل این بیماری، مدیریت زیست محیطی است. که شامل مدیریت بقایای گیاهی و جلوگیری از انتقال اسپور ها از مزرعه ای به مزرعه دیگر است.

کنترل بیماری

کنترل بیماری- بلاست برنج- بهسازان کشت

بیماری قارچی ۳ راهکار های لازم

تاثیرات اقتصادی و اجتماعی بلاست برنج

از نظر متخصصان بیماری بلاست برنج، تاثیرات اقتصادی و اجتماعی گسترده ای دارد. کاهش عملکرد محصول می تواند به طور مستقیم در آمد کشاورزان را کاهش دهد. و امنیت غذایی جمعیت زیادی را به خطر اندازد. این بیماری همچنین می تواند هزینه های اضافی برای کشاورزان به همراه داشته باشد. کشاورزان ناچارند برای جلوگیری از گسترش این بیماری قارچ کش ها و سایر مواد شیمیایی را خریداری کنند. حتی در شرایط اضطراری ممکن است با شیوع گسترده این بیماری مجبور به مهاجرت اجباری شوند. و زمین های کشاورزی خود را ترک کنند. این پدیده، موجب افزایش فشار بر منابع طبیعی نیز می شود.

سخن پایانی

بیماری بلاست برنج یک تهدید جدی برای تولید برنج در مناطق مختلف جهان است. قارچ Magnaporthe oryzae توانایی بالایی در آلوده کردن تمامی قسمت‌ های هوایی گیاه دارد. در نتیجه؛ می تواند خسارات قابل توجهی به تولید برنج وارد ‌کند. آگاهی از چرخه زندگی قارچ و اتخاذ روش ‌های مدیریت مناسب می ‌تواند در کاهش این خسارات کمک کننده باشد. استفاده از ارقام مقاوم، مدیریت بقایای گیاهی و استفاده صحیح از قارچ‌کش‌ ها در کنترل این بیماری موثر است. بهبود روش ‌های کشاورزی نیز می ‌تواند شیوع این بیماری را کاهش داده و تولید پایدار برنج را تضمین نماید. در نهایت اگر در فرآیند کشت شاهد قارچ های بلاست برنج بودید، می توانید از متخصصان organic-agri کمک بگیرید.

نام نویسندهمحدثه سادات مظلوم زاده
موضوع مقالهعلائم بیماری بلاست برنج و ارائه راهکار های موثر برای مبارزه با آن
تاریخ انتشار مقاله۱۷ مرداد ماه ۱۴۰۳
بیماری بلاست برنجیکی از مهم ترین بیماری های قارچی برنج

سوالات متداول

۱* چه عاملی منجر به ایجاد بیماری بلاست برنج می شود؟

بیماری بلاست برنج یکی از مهم ‌ترین بیماری‌ های قارچی است که توسط قارچ Magnaporthe oryzae ایجاد می ‌شود.

۲* مهم ترین علائم بلاست برنج شامل چیست؟

وجود لکه های بیضی شکل خاکستری یا قهوه ای رنگ، از اصلی ترین نشانه های بروز بیماری بلاست برنج است.

۳* چگونه بیماری بلاست برنج را مدیریت کنیم؟

با استفاده از ارقام مقاوم به بیماری، مدیریت زراعی مناسب و استفاده از قارچ کش های مناسب.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.