کود شوک

آفات گیاهان + آشنایی و راه های مقابله با آن ها

آفت گیاه - آفات گیاهان

آفات گیاهان یکی از بزرگترین چالش‌ ها برای کشاورزان و باغداران و حتی دوستداران گیاهان آپارتمانی است. با آغاز کشاورزی، مفهوم آفت پیدا شد. آفات گیاهان می‌ توانند خسارات بزرگی به محصولات وارد کنند و باعث کاهش کیفیت و کمیت تولید شوند. در این میان، یکی از راه ‌های غیرمستقیم و بسیار مؤثر برای مقابله با آفات گیاهان، استفاده از تغذیه مناسب است. کود ده ایکس شوک به عنوان یکی از بهترین گزینه‌ ها در این زمینه شناخته می‌ شود. این کود با تأمین مواد مغذی، کمک می ‌کند تا گیاه مقاومت بیشتری در برابر آفات داشته و رشد بهتری تجربه کنند. در این مقاله بهسازان کشت، معتبرترین فروشنده کود ۱۰ ایکس شوک،  به شناخت انواع آفات گیاهان می پردازیم.

فهرست تصاویر:

آفت های گیاهان ۱نشانه درگیری با آفت

آفت های گیاهان ۲آفات رایج

آفت های گیاهان ۳مقابله با آفات

آفات گیاهان؛ آفت جان کشاورزان!

در کشاورزی، آفات گیاهان به موجوداتی اطلاق می‌ شود که به محصولات آسیب می‌ زنند و باعث کاهش کیفیت و کمیت آنها می ‌شوند. این موجودات شامل حشرات (مانند شته‌ ها و پروانه‌ ها)، کنه‌ ها، نماتد ها، جوندگان (مانند موش ‌ها). و حتی برخی پرندگان و قارچ ‌ها هستند. آفات می‌ توانند به برگ‌، ساقه‌، ریشه‌ و میوه‌ حمله کنند و عملکرد و کیفیت محصولات را کاهش دهند. برای مدیریت آفات از روش‌ های بیولوژیکی، شیمیایی و فیزیکی استفاده می ‌شود تا خسارات ناشی به حداقل برسد. یکی از روش های کنترل دراز مدت آفات، تامین تغذیه مناسب و کوددهی با کودهایی مانند کود ۱۰X شوک است.

در تاریخ کشاورزی، خسارت‌ های ناشی ازآفات گیاهان، تغییراتی عظیم در فرهنگ و اقتصاد جوامع بشری ایجاد کرده‌ است. برای مثال بیماری بادزدگی سیب ‌زمینی در اروپا، به ویژه در ایرلند، زنگ قهوه در هندوستان، زنگ غلات و بسیاری از دیگر موارد، تاثیرات عمیقی داشته ‌اند. از همان اوایل آغاز کشاورزی، انسان مفهوم زیان و خسارت به محصولات را درک کرده. و همواره در تلاش بوده است تا این خسارت‌ ها را کاهش داده و تولیدات خود را افزایش دهد.

خسارات آفات گیاهان

آفات گیاهان، بازدارنده اصلی بهره وری تولید به حساب می آیند و هر ساله قسمت مهمی از محصولات کشاورزی را از بین می برند. در کشورهای در حال توسعه، خسارت وارده از جانب عوامل خسارت زای گیاهپزشکی از جمله آفات گیاهان، بیماری ها و علف های هرز، حدود چهل درصد است که سهم عمده ای از آن، مربوط به آفات گیاهان است. در ادامه این مقاله organic-agri، به روش های تشخیص آفات گیاهی و مهم ترین انواع آنها می پردازیم.

هنگامی که آفات به گیاهان حمله می‌ کنند، عموما آسیب‌ هایی ایجاد کنند که باعث ضعف آنها می‌ شود. که این مورد، اغلب منجر به تغییر در ظاهر گیاهان می‌ شود. مشاهده این علائم می ‌تواند کمک کند تا قبل از اینکه گیاه به طور جدی آسیب ببینند، مشکل را شناسایی و درمان کنید. نشانه‌ های گیاه آفت‌ زده شامل موارد زیر می ‌شود:

آفت های گیاهان ۱نشانه درگیری با آفت

گیاه آفت زده - آفات گیاهان

گیاه آفت زده – آفات گیاهان – بهسازان کشت

نشانه های درگیری گیاه با آفات

  1. وجود ماده چسبناک و شفاف روی گیاه: هنگامی که حشرات از گیاهان تغذیه می‌ کنند، اغلب ماده‌ ای چسبناک به نام عسلک ترشح می‌ کنند. اگر گیاهان مناطقی پوشیده از ماده‌ای شفاف و چسبناک دارند، احتمالاً آفات مسئول آن هستند. شته ‌ها، شپشک‌ های آردی، مگس‌ های سفید از جمله آفات معروف به جا گذاشتن عسلک هستند. این ماده معمولاً روی برگ‌ یافت می‌ شود. هر چند که عسلک به خودی خود به گیاه آسیب نمیزند، اما رشد کپک دوده‌ ای سیاه را افزایش می دهد.
  2. افزایش فعالیت برخی حشرات: افزایش ناگهانی فعالیت حشرات می‌ تواند نشانه‌ای از ظهور آفات باشد. عسلک ترشح شده از برخی آفات گیاهان، باعث جذب انواع حشرات از جمله مورچه ‌ها و مگس‌ها می شود. برای مثال، ازدیاد مورچه در گلخانه های خیار، نشانه ای از وجود و ازدیاد شته در گلخانه است.
  3. تغییر رنگ در برگ: اگر تغییر رنگ رخ می‌ دهد، به فکر آفات گیاهان باشید. برای مثال لکه‌ های زرد می‌ توانند نتیجه تغذیه آفات مانند تریپس، کنه‌ عنکبوتی، شته و حشرات فلس ‌دار باشند. هنگامی که آفات گیاهان از آنها تغذیه می‌ کنند، باعث می‌شود که گیاه نتواند کلروفیل تولید کند. همچنین تریپس ‌ها ممکن است پس از تغذیه، رگه‌ ای نقره ‌ای روی برگ بگذارند. به علاوه، وجود لکه‌ های سفید، ممکن است نشانه وجود شپشک‌ های آردی باشد که با لکه‌ها اشتباه گرفته شوند.
  4. پژمردگی یا افتادگی برگ نیز می ‌تواند دلیل وجود آفات گیاهی باشد. حشرات مکنده، نه تنها سوراخ‌ هایی ایجاد می‌ کنند، بلکه می‌ توانند باعث پژمردگی نیز شوند. هنگامی که آفات از گیاهان تغذیه می‌کنند، مواد مغذی آن‌ها را کاهش داده و آن‌ها را ضعیف می‌کنند. هنگامی که پژمردگی رخ می‌ دهد، برگ‌ها شل شده و ممکن است خشک به نظر برسند. از طرفی، از دست دادن تعداد زیادی برگ به طور همزمان طبیعی نیست.

مهم ترین و رایج ترین آفات گیاهان:

آفات گیاهان می‌ توانند به محصولات مختلف آسیب برسانند. ضمن آنکه، هر محصولی ممکن است با آفات خاص خود مواجه شود. با این حال، برخی از آفات گیاهان رایج ‌تر هستند. و در زراعت، باغ‌ ها و حتی در گیاهان آپارتمانی خانه‌ ها نیز دیده می ‌شوند. شناخت این آفات گیاهان و روش ‌های کنترل آنها می‌ تواند به حفظ سلامت و شادابی گیاهان کمک کند. بنابراین، آگاهی از این آفات و نحوه مقابله با آنها برای هر کشاورز و باغبانی ضروری است.

آفت های گیاهان ۲آفات رایج

آفات رایج گیاه - آفات گیاهان

آفات رایج گیاه – آفات گیاهان

سفید بالک (Whitefly):

مگس‌ سفید یکی از آفات رایج گیاهان است که ناقل بیش از ۱۹عامل بیماری زا می ‌باشد. میزبانان این آفت، طیف وسیعی از گیاهان باغی، زراعی و گلخانه ای و حتی زینتی هستند. مانند ریحان، خیار، کاهو، سیب زمینى، گوجه فرنگى و توتون و ژربرا، شعمدانی و غیره. سفید بالک در وهله اول، با تغذیه از شیره گیاهی میزبان سبب ضعیف شدن بوته ها می شود. و سپس با ترشح عسلک، باعث جلب گرد و خاک بر روی گیاه می شود.

در ادامه، بر روى این عسلک های ترشح شده، قارچ هاى ساپروفیت رشد می کنند. و رنگ گیاه به قهوه اى روشن در مى آید. در اثر خسارت این آفات گیاهی، میزان محصول کاهش و حتى در صورت محصول دهى، کیفیت میوه ها نا مرغوب مى گردد. در صورت عدم کنترل حشره سفید بالک یا Whitefly، امکان دارد گیاه کاملا خشک شود. به جز گیاهان زراعی و باغی، این آفت در زمره ی آفات گیاهان آپارتمانی و آفات گیاهان زینتی هم دیده می شود.

کنه (Mite) :

به عقیده organic-agri کنه ها یکی از بزرگترین گروه های بندپایان هستند که به فراوانی در طبیعت دیده می شوند. این آفات گیاهان از لحاظ تنوع گونه ای بسیار متنوع اند و آن‌ها را می‌ توان در زیستگاه‌ های مختلف یافت. این آفات گیاهان، با مکیدن شیره گیاهی به محصولات کشاورزی آسیب می ‌رسانند. در واقع آنها با سوراخ کردن اپیدرم گیاه با قطعات دهانی مکنده خود، از محتویات سلولی گیاه تغذیه می کنند. کنه ها انواع مختلفی دارند: از جمله کنه سیکلامن، کنه تارعنکبوتی، کنه حنایی، کنه پهن زرد و غیره. این آفات گیاهان، به میزبانان خود خسارت زیادی وارد کرده و میوه ها از نظرکمی وکیفی به شدت آسیب می بینند.

سن:

یکی از مهم ‌ترین آفات گیاهان زراعی در ایران که به گندم و جو خسارت می ‌زند، سن گندم است. این آفت به بخش‌ های مختلف گیاه مانند جوانه مرکزی، برگ، ساقه، خوشه و دانه حمله کرده . و با خرطوم خود شیره آن‌ ها را می ‌مکد. خسارت حشره کامل سن باعث کاهش کمیت محصول می‌ شود. در حالی که پوره‌ ها و سن‌ های نسل جدید کیفیت محصول را کاهش می‌ دهند. تغذیه پوره‌ ها و سن‌ های نسل جدید باعث می ‌شود دانه‌ ها نرم، لاغر، کم‌ مغز، چروکیده و پوک شوند. به گونه ای که دانه های باقی ‌مانده ارزش نانوایی نداشته باشند.

مگس مینوز:

مگس مینوز گونه های متفاوتی دارد که به طیف وسیعی از گیاهان، به ویژه انواع سبزیجات آسیب می زند. این آفات گیاهان جالیزی، به محصولاتی از جمله گوجه فرنگی، بادمجان، کدو، خیار،کاهو و غیره خسارت وارد می کند. خسارت وارده توسط این آفات گیاهی گاهی اوقات تا ۱۰۰ % محصول را نابود می کند. مگس های مینوز در هر دو زمان، بلوغ و لاروی خسارت ایجاد می کنند. حشره ماده، در زمان تغذیه و تخم گذاری، حفرات فراوانی در سطح شاخ و برگ گیاه میزبان، ایجاد می کند. اما شکل اصلی خسارت به صورت، دالان های مارپیچی در سطح برگ ها توسط لارو است. که منجر به تخریب مزوفیل و کاهش رشد می شوند.

کرم سفید ریشه:

این آفات گیاهان باغی، به بسیاری از درختان مثمر و غیر مثمر، درختچه های زینتی و گیاهان زراعی، خسارت می زند. لارو سنین مختلف این آفات گیاهان در اعماق خاک روی ریشه گیاه مستقر می شود. در درختان جوان، با قطع ریشه های اصلی توسط آفت، استقرار گیاه در خاک با اختلال انجام می شود. نشانه اصلی خسارت این آفات گیاهان، به صورت ضعف عمومی ، زردی و خزان بی موقع برگ و خشک شدن آن اتفاق می افتد. نشانه اولیه آلودگی، در ساعات گرم روز با افتادگی و پژمردگی برگ ها مشخص می شود. که دلیل آن، قطع بخشی از ریشه های اصلی  یا فرعی درخت میزبان است.

تریپس ها (Thrips):

تریپس جزء آفات مکنده با بدنی به رنگ زرد، قهوه ای، خاکستری روشن تا تیره است. این آفات گیاهان، با نیش خود سطح زیر برگ را سوراخ کرده و از شیره برگ تغذیه می کند. تریپس انتشار جهانی دارد و دارای میزبان های متعددی از جمله توتون، خیار، پنبه، کلم، سیب زمینی، بادمجان، پیاز خربزه، گوجه، می باشد. تریپس ها در مرحله ۴- ۲ برگی خسارت می زنند. برگ های آلوده به سمت پایین پیچ می خورند. و در اثر نیش تریپس، پشت برگ لکه های خشک سفیدی پیدا می شود. به تدریج این لکه ها به هم پیوسته و خشکیدگی وسیعی روی برگ ایجاد می کند. تریپس می تواند ناقل بعضی از ویروس ها هم باشد.

آفت های گیاهان ۳مقابله با آفات

روش های کنترل افت - آفات گیاهان

روش های کنترل افت – آفات گیاهان – بهسازان کشت

روش های مقابله با آفات گیاهان:

کنترل آفات گیاهان، یکی از مهم‌ ترین جنبه‌ های کشاورزی پایدار است. با اتخاذ روش‌ های مناسب، می ‌توان از خسارت ‌های ناشی از آفات جلوگیری کرد. و هزینه‌ های مربوط به مبارزه با آن ‌ها را کاهش داد. روش‌ های مختلفی برای کنترل آفات گیاهان وجود دارد که شامل روش‌های شیمیایی، بیولوژیکی و زراعی می باشد. در ادامه این مقاله ی بهسازان کشت، به بررسی این موارد خواهیم پرداخت:

کنترل زراعی:

روش ‌های زراعی کنترل آفات گیاهان، شامل مجموعه‌ ای از تکنیک‌ ها و اقدامات است. که به منظور کاهش جمعیت آفات و جلوگیری از خسارت به محصولات کشاورزی به کار می ‌روند. این روش‌ ها به دلیل کاهش استفاده از سموم شیمیایی و حفظ سلامت محیط زیست، اهمیت زیادی دارند. برای مثال، از مهم‌ ترین این روش ها تناوب زراعی است. در این روش، کشاورز به جای کاشت مداوم یک نوع محصول، محصولات مختلف را به صورت دوره ‌ای در زمین می ‌کارند .این عمل باعث کاهش جمعیت آفات گیاهان خاصی می‌ شود که به یک نوع محصول وابسته هستند.

شخم زدن نیز یکی دیگر از روش ‌های مؤثر در حذف آفات گیاهان است. شخم زدن قبل از کاشت می‌ تواند محل‌ های تخم‌ ریزی و پناهگاه‌ های آفات گیاهان را از بین ببرد. همچنین حذف بقایای گیاهی و علف های نیز می ‌تواند در از بین بردن پناهگاه آفات و بیماری ها بسیار موثر باشد. یکی دیگر از فعالیت های زراعی بسیار مناسب، آفتابدهی خاک با کود های حیوانی در فصول گرم سال می باشد. که در نابودی تخم آفات گیاهان و علف های هرز برای کشت بعدی، بسیار اثر گذار است.

کنترل شیمیایی:

استفاده از سموم شیمیایی به دلیل اثرات سریع و آسانی که دارد، در بین کشاورزان رایج است. آفتکش های شیمیایی قادرند تا طیف وسیعی از حشرات را سریع و کامل از بین ببرند. این سموم، با مکانیسم های مختلف و با تاثیر بر سیستم عصبی، تنفسی، یا گوارشی آفات گیاهان، موجب مرگ سریع آنها می ‌شوند. هر چند که استفاده از سموم می ‌تواند به طور مؤثری آفات گیاهان را از بین ببرد و از خسارات مالی جلوگیری کند. اما باید توجه داشت که استفاده مکرر از سموم شیمیایی می ‌تواند به آفات را نسبت به آفتکش‌ ها مقاوم کند .همچنین کشاورزان بایستی به عنوان آخرین راهکار ممکن از این روش استفاده کنند.

کنترل بیولوژیکی:

در سالهای اخیر، اهمیت سلامت محصولات کشاورزی در بین مصرف کنندگان افزایش یافته است. لذا مصرف میوه ها و سبزی هایی که در تولید آنها از آفتکش های شیمیایی کمتری استفاده شده، رواج بیشتری پیدا کرده است. همناطور که پیشتر در organic-agri گفته شد، مقاومت آفات در برابر آفتکش ها، از دیگر مشکلات است که در اثر استفادۀ مستمر از آفتکش های شیمیایی به وجود آمده است. مقاومت به آفتکش ها باعث می شود تنها تعداد کمی از آفتکش ها در کاهش خسارت حشرات مؤثر باشند.

در مقابل، کنترل بیولوژیکی آفات گیاهان، یکی از روش ‌های پایدار و سازگار برای مدیریت جمعیت آفات است. این روش شامل استفاده از دشمنان طبیعی آفات گیاهان مانند شکارچیان، انگل‌ها و عوامل بیماری ‌زا (پاتوژن‌ها) است. برای مثال، عوامل کنترل بیولوژیکی که در حال حاضر به صورت انبوه در کشور تولید و استفاده می ‌شوند. شامل زنبور تریکوگراما، زنبور براکون، کفشدوزک کریپتولموس، سن‌ شکارگر ماکرولوفوس، بالتوری سبز، کنه‌ شکارگر، آفتکش میکروبی Bt و غیره هستند.

نقش تغذیه مناسب و کنترل آفات گیاهان:

کود دهی مناسب و تغذیه گیاهی نقش بسیار مهمی در کنترل آفات گیاهان دارند. تغذیه مناسب گیاهان باعث افزایش مقاومت آن ‌ها در برابر آفات و بیماری‌ ها می‌ شود. در واقع، مواد مغذی مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم به تقویت ساختار سلولی گیاهان کمک می‌ کنند. و آن‌ ها را در برابر حملات آفات مقاوم‌ تر می ‌سازند. به علاوه، با تقویت گیاهان از طریق تغذیه مناسب، نیاز به استفاده از سموم شیمیایی برای کنترل آفات نیز کاهش می ‌یابد.

به طور کلی، کوددهی مناسب و تغذیه گیاهی به عنوان یک استراتژی پیشگیرانه در مدیریت آفات بسیار مؤثر است. یکی از کود های پرطرفدار و با کیفیت در این زمینه، کود ده ایکس شوک آمریکایی است. بهسازان کشت به عنوان فروشنده معتبر، این کود را با بالاترین کیفیت به مشتریان ارائه می‌ دهد. کود ده ایکس شوک با ترکیبات منحصر به فرد خود، به تقویت ریشه‌ ها، افزایش جذب مواد مغذی کمک می ‌کند. این کود با تأمین عناصر ضروری مانند نیتروژن، فسفر و پتاسیم، رشد گیاه را تسریع کرده و باعث افزایش محصول ‌دهی می ‌شود.

استفاده منظم از کود ده ایکس شوک آمریکایی در طول فصل رشد، می‌تواند به گیاهان شما کمک کند تا در برابر شرایط نامساعد محیطی و حملات آفات مقاوم‌ تر شوند و محصولی با کیفیت و کمیت بالاتر تولید کنند. شما می توانید برای تهیه این کود، به فروشگاه بهسازان کشت مراجعه کرده و همچنین از خدمات مشاوره مهندسین تیم ما بهره مند شوید.

کلام پایانی نویسنده:

بی شک، آفات گیاهان یکی از بزرگترین چالش‌ های کشاورزان برای حفظ کیفیت و بازدهی محصولات است. شناخت انواع آفات و روش‌ های کنترل، از جمله کنترل زراعی، شیمیایی و بیولوژیکی، اهمیت بالایی در مدیریت آفات دارد. در این میان تقویت گیاه و تغذیه آن در افزایش مقاومت گیاه در برابر آفات، نقش بسزایی دارد. از جمله کود های موثر در این امر، کود ده ایکس شوک است. این کود با تقویت بنیه گیاه و بهبود شرایط خاک، به گیاهان کمک می‌کند تا در برابر استرس‌ ها، از جمله حملات آفات، مقاوم‌ تر شوند. کشاورزان عزیز، می توانند این کود را از فروشگاه بهسازان کشت تهیه کنید.

نویسنده:حانیه سادات اجاقی
موضوع:آفات گیاهان + آشنایی و راه های مقابله با آن ها
تاریخ:۲۰ مرداد ۱۴۰۳

سوالات متداول:

آفات گیاهان به چه چیزی اطلاق می شود؟

به موجوداتی آفت اطلاق می‌ شود که به محصولات آسیب می‌ زنند و باعث کاهش کیفیت و کمیت آنها می ‌شوند. شامل حشرات، نماتد ها، جوندگان و حتی برخی پرندگان و قارچ ‌ها.

مهم ترین نشانه های درگیری گیاه با آفات چیست؟

پژمردگی یا افتادگی برگ، تغییر رنگ برگ، افزایش فعالیت برخی حشرات، وجود ماده چسبناک و شفاف روی گیاه، نشانگر در گیری گیاه با آفت هستند.

چه روش هایی برای مقابله با آفات گیاهان در نظر گرفته می شود؟

انواع روش های کنترل زراعی، کنترل بیولوژیکی، کنترل شیمیایی و تلفیقی از این روش ها برای مقابله با آفات گیاهان در نظر گرفته می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.