کود شوک

شوری خاک ۰۸ عنوان برای علل و راهکارهای مقابله با آن!

شوری خاک 08 عنوان برای علل و راهکارهای مقابله با آن!

شوری خاک چیست ؟ اما قبل از ادامه کود ۱۰ ایکس شوک به عنوان یک کود تقویت کننده، به کشاورزان این فرصت را می دهد تا عملکرد خاک و گیاه را به سطح بالاتری برسانند. این کود نه تنها تغذیه بهینه گیاهان را فراهم می کند، بلکه باعث افزایش بهره وری خاک و افزایش مقاومت گیاه در برابر تنش های محیطی می شود و در نتیجه به کشاورزان کمک می کند تا محصولات با کیفیت و با ارزش بالا تولید کنند. با استفاده از فرمول منحصر به فرد کود ۱۰ ایکس شوک، کشاورزان بهسازان کشت می توانند به سرعت نتایج چشمگیری را در رشد و نمو گیاه مشاهده کنند که در نتیجه بهره وری افزایش می یابد.

فهرست تصاویر

شکل  ۱ اثرات منفی شور شدن خاک در مزارع کشاورزی

شکل  ۲ چگونه می توان شور شدن خاک را اصلاح کرد؟

شکل  ۳  بهبود خاک با استفاده از عناصر موثر

شوری خاک چه تعریفی دارد و اثرات منفی آن در مزارع کشاورزی

حال که فواید کود ۱۰ ایکس شوک را دانستید باید بدانید خاک‌های شور که شامل خاک‌های شور و خاک‌های قلیایی می‌شوند، در تمام قاره‌ها و تقریباً در همه شرایط آب و هوایی یافت می‌شوند، اما در مناطق خشک و نیمه‌خشک نسبتاً بیشتر از مناطق مرطوب هستند. شوری و شوری خاک، فرآیندهای اصلی تخریب خاک هستند که اکوسیستم ها را تهدید می کنند و به عنوان یکی از مهم ترین مسائل برای تولید کشاورزی جهانی، امنیت غذایی و توسعه پایدار در مناطق خشک و نیمه خشک شناخته می شوند. مناطق وسیعی از خاک های شور در تمام قاره ها وجود دارد، اما گستره و پراکنش آنها به طور دقیق مورد مطالعه بهسازان کشت قرار گرفته است.

اثرات منفی شور شدن خاک در مزارع کشاورزی

اثرات منفی شور شدن خاک در مزارع کشاورزی
بهسازان کشت

شکل  ۱ اثرات منفی شور شدن خاک در مزارع کشاورزی

شوری خاک اثرات شدیدی بر خواص خاک و کوددهی دارند که منجر به طیف وسیعی از پیامدها از جمله کاهش قابل توجه بهره وری کشاورزی بهسازان کشت، کیفیت آب، تنوع زیستی خاک و افزایش فرسایش خاک می شود. خاک متاثر از نمک کمتر قادر است به عنوان یک بافر و فیلتر برای آلاینده ها عمل کند. تخریب ساختار خاک و از بین رفتن عملکردهای اکوسیستم جهانی مانند چرخه های هیدرولوژیکی، تغذیه ای و بیوژئوشیمیایی، ارائه خدمات اکوسیستمی حیاتی برای زندگی انسان و تنوع زیستی را تضعیف می کند. خاک متاثر از نمک توانایی گیاه در جذب آب و در دسترس بودن ریزمغذی ها را کاهش می دهد. آنها همچنین غلظت یون ها را افزایش می دهند.

مهمترین علل شوری خاک در زمین های زراعی چه می باشد؟

  • شور شدن ذاتی خاک
  • آب آبیاری با آب شور
  • نفوذ کردن آب دریا به دلیل استفاده بیش از حد از آب شیرین به زمین های ساحلی و سفره های زیرزمینی
  • زهکشی محدود و سطح بالای آب
  • تبخیر سطحی و تعرق گیاه
  • استفاده از مواد افزودنی خاک
  • نوع آبیاری: میزان نمک و نمک موجود در آب به طور مستقیم بر شوری خاک تأثیر می گذارد، بنابراین محتوای مواد و عناصر موجود در آب باید همیشه بررسی شود.
  • نوع لقاح: برخی از کودها خود حاوی مقادیر زیادی نمک هستند که بر این فرایند تأثیر می گذارد، مانند سولفات آمونیوم و باید از مصرف زیاد آن خودداری شود.
  • سیستم آبیاری پایه: همانطور که در بالا ذکر شد، نوع و میزان آبیاری بر شوری خاک تاثیر دارد. در آبیاری قطره ای مقدار آب و نمک به صورت جانبی حرکت می کند و تاثیر کمتری روی خاک دارد.
  • خصوصیات زمین کشاورزی: همیشه توصیه می شود قبل از کاشت زمین را با خاک ورزی و زهکشی اولیه آماده کنید زیرا زهکشی ضعیف منجر به افزایش شوری خاک می شود که در این صورت خاک هیچ محصولی رشد نمی کند.
  • تبخیر قوی: هنگامی که آب به دلیل دما و رطوبت بالا تبخیر می شود، تجمع املاح افزایش می یابد و قسمت سطحی خاک شور می شود و شوری خاک از بین نمی رود مگر اینکه آبیاری عمیق انجام شود.
  • افزایش سطح آب زیرزمینی:هنگامی که سطح سطح آب بالا می رود، مواد محلول در آن آب را مستقیماً به داخل خاک می برند.
  • باد نمک را منتقل می کند: زمین های نزدیک دریا تحت تأثیر باد قرار می گیرند و نمک دریا به ساحل می آید و به مناطق مجاور منتقل می شود.

نشانه های و علایم شاخص بروز شوری خاک در مزارع کشاورزی

هنگامی که شوری خاک در زمین های کشاورزی آبی رخ می دهد، اثرات آن بر خواص خاک و رشد گیاه به راحتی مشاهده می شود. کشاورزان، کارشناسان کشاورزی organic-agri و محیط زیست باید آگاهی خود را از خاک های شور و تأثیر آن بر کشاورزی افزایش دهند و نوآوری های تکنولوژیکی را برای مدیریت و اصلاح خاک های شور در اولویت قرار دهند. خاک یک منبع تجدید ناپذیر است و پس از از دست رفتن قابل احیا نیست. شوری خاک دومین عامل اصلی تخریب زمین پس از فرسایش خاک است و سال هاست که عامل زوال جوامع کشاورزی بوده است.

شوری خاک می تواند عملکرد بسیاری از محصولات را بین ۱۰ تا ۲۵ درصد کاهش دهد و در موارد شدید حتی ممکن است آنها را کاملا غیر قابل کشت کند و منجر به بیابان زایی شود. شوری خاک معیاری برای سنجش غلظت تمام نمک های محلول در آب خاک است که معمولاً به صورت هدایت الکتریکی (EC) بیان می شود. یون های رایج موجود در خاک های شور شامل سدیم، کلسیم، منیزیم، پتاسیم، کلرید، سولفات، بی کربنات، کربنات و نیترات می باشد. از تعریف خاک شور، خاک شور خاکی است که هدایت استخراج اشباع آن در دمای ۲۵ درجه سانتیگراد برابر یا بیشتر از ۴ سانتیمتر بر متر باشد.

با چه روش هایی می توان شوری خاک را در مزارع کشاورزی اصلاح کرد

ابتدا زمین به قطعات با اندازه مناسب تقسیم می شود تا در مدت زمان کوتاهی به بهبود شوری خاک تسریع شود تا بتوان زمین را کشت کرد. آب شیرین باید به مزارع تزریق شود، کارگران باید با چکمه وارد مزارع شوند، نمک را حل کنند و در نهایت آب نمک را از مزارع خارج کنند. نمک هایی که عمیقاً از سطح خاک نفوذ می کنند به مرور زمان از طریق مویرگ ها به زمین باز می گردند تا از این امر جلوگیری شود، باید زمین را تخلیه کرد و لوله های زهکشی را در فاصله و عمق مناسب از زمین برای اصلاح شوری خاک قرار داد تا آب حاوی نمک را از آن دور کند.

بهبود خاک با استفاده از سدیم و نمک سدیم چگونه انجام می شود؟

سدیم زیاد در خاک های سدیم و نمک های سدیمی از تشکیل ذرات خاک برای شوری خاک جلوگیری می کند و از این رو این خاک ها خواص فیزیکی ضعیفی دارند. وجود یون های دو ظرفیتی مانند کلسیم و منیزیم در خاک باعث تشکیل ذرات خاک شده و خواص فیزیکی ایده آلی به خاک می دهد. روش اصلاح خاک organic-agri با نمک سدیم به این صورت است که یون‌های قابل تعویض سدیم را با یون‌های کلسیم و منیزیم در محلول خاک جایگزین می‌کنند و سپس سدیم و کربنات سدیم موجود در محلول خاک را با آب شستشو می‌دهند. برای اصلاح خاک های سدیمی برای شوری خاک می توان از ترکیباتی مانند گچ، کلرید کلسیم و …استفاده کرد.

چگونه می توان شور شدن خاک را اصلاح کرد؟

چگونه می توان شور شدن خاک را اصلاح کرد؟
بهسازان کشت

شکل  ۲ چگونه می توان شور شدن خاک را اصلاح کرد؟

اصلاح شوری خاک با استفاده از نمک سدیم با گچ در مزارع کشاورزی

گچ به دلیل حلالیت خوب، قیمت پایین و در دسترس بودن آسان، کاربرد فراوانی در اصلاح شوری خاک دارد. گچ به دو شکل وجود دارد: گچ معدنی و کود فسفاته تولید شده در کارخانه. گچ تولید شده در کارخانه های کود فسفاته سریعتر از گچ معدنی حل می شود. گچ ریز الک شده تاثیر خوبی در بهبود خاک سودا دارد. گچ را روی سطح خاک پخش کنید و با استفاده از گاوآهن یا دیسکی با خاک مخلوط کنید. هنگامی که گچ با خاک ضخامت ۵۰ سانتی متر مخلوط می شود، تأثیر آن در شوری خاک بیشتر از زمانی است که گچ روی سطح خاک پخش می شود و کاهش سدیم نیز بیشتر است.

آیا می توان خاک را با کلرید کلسیم و نمک سدیم اصلاح کرد

به دلیل حلالیت بالای کلرید کلسیم، راندمان بهبود آن بیشتر از گچ در شوری خاک است، اما در خاک غیرآهکی، کلرید کلسیم به دلیل اثر شست و شوی سریع، غلظت املاح را کاهش می دهد و باعث می شود که شیل به راحتی پس از اصلاح خاک نمکی تشکیل شود. بنابراین بهتر است از کلرید کلسیم و گچ با هم استفاده شود که علاوه بر تسریع بهبود خاک، کارایی اصلاح شوری خاک organic-agri را نیز بهبود می بخشد.

نتیجه آیا با استفاده از عناصر دیگر می توان شوری را اصلاح کرد؟

اسید با کربنات کلسیم خاک برای اصلاح شوری خاک ترکیب می شود و گچ یا کلرید کلسیم را تشکیل می دهد. گوگرد نیز پس از اکسیداسیون، اسید سولفوریک تولید می کند، بنابراین مراقب باشید که اسید سولفوریک و دی اکسید گوگرد نتوانند از لوله های فلزی و کانال های سیمانی بسیار خورنده عبور کنند، در غیر این صورت به سیستم آبیاری آسیب می رسانند. به دلیل گرد و غباری که تولید می کند، بهتر است گوگرد را به صورت محلول آب و گوگرد به زمین بمالید یا از گوگرد دانه ای استفاده کنید. اسید و گوگرد می توانند مقدار pH خاک را در ناحیه رشد ریشه گیاه کاهش دهند

تاریخ۱۴۰۳.۰۴.۲۳
عنوانشوری خاک
نویسندهوحید ابراهیمی
دپارتماناوج شید

بهبود خاک با استفاده از عناصر موثر

بهبود خاک با استفاده از عناصر موثر
بهسازان کشت

شکل  ۳  بهبود خاک با استفاده از عناصر موثر

سوالات متداول در ارتباط با اصلاح و ترمیم شور شدن خاک

۰۱ شوری خاک چه تعریفی دارد؟

شور شدن خاک به افزایش غلظت نمک‌های محلول در خاک اشاره دارد که می‌تواند به صورت طبیعی یا به دلیل فعالیت‌های انسانی رخ دهد. این وضعیت می‌تواند رشد گیاهان را مختل کند و باعث کاهش حاصلخیزی خاک شود.

۰۲ علل اصلی شوری خاک چیست؟

علل شور شدن خاک شامل موارد زیر است:

  • آبیاری با آب شور
  • تبخیر زیاد آب از سطح خاک
  • استفاده بی‌رویه از کودهای شیمیایی
  • نفوذ آب شور از مناطق اطراف
  • تغییرات اقلیمی و افزایش دما

۰۳ چگونه می‌توان شوری خاک را تشخیص داد؟

نشانه‌های شور شدن خاک عبارتند از:

  • کاهش رشد و زرد شدن گیاهان
  • کاهش تولید محصول
  • وجود لایه سفید رنگ (نمک) بر روی سطح خاک
  • آزمایش خاک برای اندازه‌گیری میزان نمک‌های محلول

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.