کود کمپوست

کود کمپوست چیست؟

کود کمپوست چیست

از تجزیه مواد آلی تحت شرایط خاص کود کمپوست بدست می‌آید، عمل کمپوستینگ در خاک به صورت طبیعی وجود دارد، اما به دلیل محیا نبودن شرایط به کندی صورت می‌گیرد. در صورتی که شرایط مساعد باشد، مواد آلی موجود در خاک به مرور توسط موجودات ریز میکروسکوپی تجزیه شده و از این طریق بخشی از عناصر مورد نیاز گیاه تامین می‌شود.

 

اثر کود کمپوست در کشاورزی

زمین‌های کشاورزی در کشور ما فقر شدید مواد آلی دارند، بخشی از این مشکل به کشاورزی غیر اصولی ما برمی‌گردد. هرساله بدون درنظر گرفتن سلامت خاک، برداشت بی‌رویه و غیر اصولی محصولات از زمین‌های کشاورزی انجام می‌شود. این روند به قصد سود بیشتر صورت گرفته و  باعث کاهش مواد آلی خاک می‌گردد که درنتیجه کشاورزی پایدار را به خطر انداخته است. برای جبران کمبود مواد آلی در خاک ناچاریم کود کمپوست به خاک اضافه کنیم. کود کمپوست به دلیل اینکه فرایند تجزیه مواد آلی در آن به خوبی صورت گرفته است، بعد از اضافه شدن به خاک به راحتی جذب گیاه شده و بیشتر نیاز گیاه به عناصر غذایی را تامین می‌کند. کمپوست علاوه بر تامین عناصر غذایی گیاه مزایای دیگری نیز دارد که در مقاله مزایای کود کمپوست به آن اشاره شده است.

کودهای آلی نقش مهمی در توسعه کشاورزی پایدار دارند. برای حفاظت از خاک و آب چاره‌ای جز استفاده از کودهای ارگانیک نداریم. درصورتی مصرف بی رویه سموم و کودهای شیمیایی جهت تولید محصولات کشاورزی ادامه داشته باشد، به دلیل تخریب خاک، حاصلخیزی زمین‌های کشاورزی برای نسلهای آینده به خطر خواهد افتاد.

در اثر تجزیه مواد آلی توسط موجودات میکروسکوپی نیتروژن، فسفر و پتاس آزاد شده و به راحتی در دسترس ریشه گیاه قرار می‌گیرند. در صورتی که مواد آلی خاک افزایش یابند، خاک غنی از عناصر مورد نیاز گیاه می‌گردد و عملکرد و کیفیت محصول نیز افزایش می‌یابد. نتایج تحقیقات شرکت بهسازان نشان داد که افزودن کمپوست به خاک بیشتر نیاز گیاه به عناصر غذایی در اکثر خاک‌ها را تامین می‌کند.

در اکثر نقاط کشور ماده آلی خاک کمتر از یک درصد بوده، درصورتی که میزان استاندارد ماده آلی خاک بایستی 3 تا 5 درصد باشد. این درحالی است که مصرف بی‌رویه کو‌دها و سموم شیمیایی شرایط خاک را نیز بدتر کرده است، همین امر باعث شده حاصلخیزی و شرایط فیزیکی خاک، جمعیت موجودات زنده و مفید خاک و همچنین سلامت آب‌های زیرزمینی تحت تاثیر قرار بگیرد. از این رو امروزه نیاز به مصرف کودهای آلی به شدت احساس می‌شود.

 

مواد اولیه کود کمپوست چیست؟

برای تولید کود کمپوست می‎توان از کودهای دامی، مواد گیاهی و یا زباله‌های شهری استفاده کرد. این مواد به کمک موجودات تجزیه کننده و به کمپوست تبدیل می‌شوند. کیفیت مواد اولیه بکار رفته در تولید کمپوست بسیار مهم است مواد اولیه نقش اصلی را در میزان کیفیت کمپوست و همچنین اثر گذاری آن در افزایش عملکرد و حاصلخیزی خاک دارد.

در تولید نوعی از کود کمپوست که فقط پایه دامی دارد، از کود گاو، گوسفند، اسب و یا کود مرغ استفاده می‌شود. برخی از تولیدکنندگان برای افزایش کیفیت کود تولیدی خود به صورت ترکیبی از انواع کودهای دامی استفاده می‌کنند. کود کمپوستی با پایه گیاهی نیز از مواد زاید کشاورزی تولید می‌شود. معولاً کودهایی که از پایه دامی و گیاهی تشکیل شده‌اند از کیفیت بالایی برخوردار است. این نوع کمپوست می‎تواند اغلب نیاز گیاه را تامین کند.

کود کمپوستی که از زباله های شهری تولید می‌شود به دلیل وجود ناخالصی و همچنین احتمال وجود عوامل بیماری‌زا، برای مصارف کشاورزی مناسب نبوده و مصرف این نوع کمپوست می‌تواند عوامل بیماری زا را در خاک افزایش دهد. از طرفی به دلیل کیفیت پایین مواد اولیه نمی‌تواند نیاز گیاه به عناصر غذایی را به خوبی تامین کند.

کمپوست سلولزی نوع دیگری از کود کمپوست است که از ضایعات سلولزی تولید می‌شود، از کمپوست سلولزی فقط جهت اصلاح خاک‌های سنگین استفاده می‌شود. همچنین این نوع کمپوست به دلیل وزن سبکی که دارد در تولید بستر نشا نیز استفاده می شود. کمپوست سلولزی نمی تواند نیاز گیاه به عناصر غذایی را تامین کند.

 

عوامل موثر در کیفیت کمپوست

عوامل مختلی در کیفیت کودهای کمپوست تاثیر دارند، می‌توان گفت مهمترین عامل موثر، مواد بکار رفته در تولید کمپوست می‌باشد. یکی از بهترین کودهای کمپوستی تولید شده در کشور از پایه دامی گیاهی است. این نوع کمپوست می‌تواند جایگزین مناسبی برای کودها دامی  و شیمیایی باشد. یکی از محصولات تولید شده در شرکت بهسازان از این نوع کمپوست بوده که به دلیل استفاده از کودهای دامی مختلف، کود مرغی و همچنین بهترین مواد گیاهی، غنی از عناصر غذایی بوده و می‌تواند نیاز گیاه به عناصر غذایی را به خوبی تامین کند، کود کمپوست بهسازان به دلیل پایین بودن EC آن به اصلاح خاکهای شور نیز کمک کند. کمپوست بهسازان علاوه بر قیمت بسیار مناسب، اثرات مثبتی نیز بر کیفیت خاک دارد، مصرف این نوع کمپوست می‌تواند باعث افزایش بهروری در تولید شود.

از دیگر عوامل موثر در کیفیت کمپوست نحوه فرایند تولید می‌باشد. فرایند تولید بایستی به گونه‌ای باشد که مواد آلی به خوبی تجزیه شده و عناصر ماکرو آزاد شوند، تا به راحتی قابل دسترس برای گیاه باشند. شرکت بهسازان در تولید محصولات خود از روش ویژه‌ای استفاده می‌کند و تمامی محصولات علاوه بر کیفیت عالی از قیمت مناسبی نیز برخوردار است

جهت اطلاع از فروش محصولات شرکت بهسازان و همچنین قیمت محصولات با مدیر فورش شرکت در ارتباط باشید.

تلفن تماس: 09173523871

 

 

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.